12.12.2011

HON SOM KOMMER MED LÄNGTAN


LÄNGTAN ÖNSKAN VÄNTAN

Tre högaktuella ord med liknande men ändå olika betydelse.

önskan

Något som någon önskat sig; något som någon /innerligt/ vill ha.

-Önskan kan vara om fred, ett rättvist samhälle eller en trygg arbetsplats.
-Oftast uppträder ordet ÖNSKAN i samband med något man personligen finner ouppnåeligt/svåruppnåeligt.

I juletid handlar ÖNSKAN allt för ofta om materiella ting. Långa listor skrivs o skickas land o rike runt. Vi vill ha. VILL HA!

väntan

Tid då någon väntar

VÄNTAN är tidsbunden. Man VÄNTAR till något, ofta bestämt i tid (sällannågon (eventuellt någon i samband med något)). VÄNTAR man på Tomten eller VÄNTAR man på detta något som tomten har med sig? Att VÄNTA är att bida tiden.

längtan

Men LÄNGTAN är speciell och därför tänker jag att det är vid den vi skall uppehålla oss en stund.

”Intensiv åstundan l. önskan (i förening med känsla av saknad) att få ngt l. komma i tillfälle att göra ngt, att komma till ngn l. ngt l. att träffa samman med ngn o. d.; trängtan. En stark, häftig, innerlig, brinnande längtan efter (ngn l. ngt) l. till (ngn l. en plats). Gri- pas l. brinna av, känna längtan. Få sin längtan uppfylld l. tillfredsställd, äv. stillad. Föremålet för ngns längtan.”

LÄNGTAN är alltså önskan i förening med saknad. LÄNGTAN är inte på samma sätt som väntan tidsbunden. LÄNGTAN är oftare och med större äkthet än något av de andra orden personbunden. Man längtar ofta efter någon.

LÄNGTAN är också mer än något av de andra orden svår att kommunicera. Att säga till någon att man längtar görs med en del av sig själv som insats. Och kanske är det därför vi allt för ofta håller tillbaka den till förmån för allt vi väntar och önskar.

Trots att detta väl egentligen är en dag av väntan, en väntan på ”hon som kommer med ljuset” så tänker jag att vi skall ägna den åt längtan.

Jag har idag utnämnt mig själv till ”Hon som kommer med längtan”.


Så om du har tid och längtan kan du använda dig av det färdigfrankerade brevpappret och skicka en hälsning till någon du längtar efter.

Brevet innehåller ett poem i bild och ord om längtan samt några rader för ditt eget meddelande.


Collage av bild och hela textrader ur lexikon från 1966.




Performance utförd som lucka nr 12 i Kulturhuset Fregattens Levande adventskalender 2011.

Inga kommentarer: